2.ürün konusu hakkında


Selamün aleyküm . Kütahya Tavşanlı da yem bezelyesi ekip Mayıs'ta hasat yaptıktan sonra ikinci ürün olarak aynı ay içerisinde yağışa göre ayçiçeği ekmeyi düşünüyorum ama çevreden şöyle bi tepki var ayçiçeği ikinci ürün olarak ekilmez diyorlar. Deneyen varmı fikirlerinizi almak isterim teşekkürler.
 
valla bizim bölgede 20 mayısa kadar ayçiceği ekimi yapıyoruz. olabilir neden olmasın ama geç ekilen ayçiçeğinde fos oyalı ile karşılarşırsınız bu yüzdendirki biraz daha özenli bakım ister, birde hasat zamanınızda biraz geç olacaktır.
 
Selamün aleyküm . Kütahya Tavşanlı da yem bezelyesi ekip Mayıs'ta hasat yaptıktan sonra ikinci ürün olarak aynı ay içerisinde yağışa göre ayçiçeği ekmeyi düşünüyorum ama çevreden şöyle bi tepki var ayçiçeği ikinci ürün olarak ekilmez diyorlar. Deneyen varmı fikirlerinizi almak isterim teşekkürler.
Sulama olmayacak sanırsam değil mi?
 
Ben 1 mayısa kadar sorun olmayacağı kanaatindeyim. Bu yıl kısmetse ben de yem bezelyesi deneyeceğim ve ikinci ürün danelik mısır planlıyorum.

Ayçiçeğinde de danelik mısırda da yeterli besleme yapılırsa neden sorun olsun. Ayrıca yonca, bezelye gibi ürünlerin toprağa o kadar faydalarından, bırakacağı azotlardan bahsediliyor..

Sadece şu var; bezelye hasadında baktım gelişim yavaş, mayısa varmadan ne oldu oldu biçmeyi, ikinci mahsülü riske atmamayı planlıyorum
 
Değerli üreticilerimiz,
Üzülerek takip etmekteyim ki fakültemize ait TÖRE ve ATEŞ yem bezelyesi çeşitlerinin aynı isimle farklı tohumluk satışları yapılmaktadır. Çeşitlerimize ait orijinal tohumluk çuvallarının fotoğraflarını sizlerle paylaşmak istedim. Görüleceği üzere çuvalların üzerinde ayrıca üniversitemiz logosu da yer almaktadır.
Saygılarımla.
Doç. Dr. Ertan ATEŞ
 

Resimler ve ekler

  • IMG_20191126_141335.jpg
    IMG_20191126_141335.jpg
    1.2 MB · Görüntüleme: 61
  • IMG_20191126_141421.jpg
    IMG_20191126_141421.jpg
    1.6 MB · Görüntüleme: 61
Aleyküm selam ,
Yağlık ayçiçek 140-150 günde biçim olgunluğuna geliyor.
Mayıs-Haziran ayında ekilir, Eylül-Ekim ayında hasatı yapılıyor.
20 kg 15.15.15 , 20 kg üre , 20 kg şeker gübresi ekimle beraber kullanırız , sulu tarla ise 300 kg/dk verim olabilir.
Susuz tarlada güzden 30 cm gibi sürülmüşse veya Ağustos bozması sürülmüşse nemini güzel tutuyor.
 
Dörtlü beşli karışımlar hakkında:
Değerli üreticilerimiz,
Son günlerde yem bezelyesi + fiğ türlerinden biri + yulaf + arpa, yem bezelyesi + fiğ türlerinden biri + yulaf + tritikale ile yem bezelyesi + fiğ türlerinden biri + yulaf + buğday karışımları şeklinde 4’lü veya 5’li karışımların yetiştirilip yetiştirilemeyecekleri ve uygun olup olmadıkları hakkında sizlerden oldukça fazla soru gelmektedir.
İlk önce şunu belirtmek isterim ki bu tür karışımların kg satış fiyatları fiğ ve bezelye kg satış fiyatlarına yakın veya aynı fiyattadır. Bu da karışımlarda bulunan arpa, buğday, tritikale ile yulafın kg satış fiyatlarının bezelye ve fiğ ile aynı olması demektir. Örneğin, 100 kg karışım tohumlukta 60 kg fiğ veya yem bezelyesi (%60 baklagil) bulunmakta, 40 kg buğday/arpa/yulaf veya tritikale (%40 buğdaygil) içeriyor demektir. Bu 40 kg buğdaygil size bezelye veya fiğ tohumunun kg fiyatına size satılıyor demektir. En güzeli tek olarak fiğ veya bezelye tohumluğu alıp bölgenize uygun tahıllardan biri ile elinizdeki tahılları kullanarak karışımları kendinizin hazırlanmasıdır.
İkinci olarak; Tek yıllık yem bitkilerinin karışımlarında dikkat etmeniz gereken bir diğer husus, mümkün olduğu kadar karışımda bulunan türlerin çiçeklenme zamanlarının aynı döneme denk gelmesidir. Ülkemizin birçok yöresinde Fiğ türlerinin çiçeklenme zamanları aynı döneme denk gelmediği gibi ender şekilde iklime bağlı olarak bu türlerin birkaçının çiçeklenme zamanları bezelye ile aynı zamanda olmaktadır. Önemli olan elde edilen otun protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral içeriğidir. Yem bezelyesi + buğday veya yem bezelyesi + tritikale ikili karışımlarında ki her iki türün çiçeklenme zamanı çok yakın veya aynı döneme denk gelmektedir ve buda proteince zengin ot demektir. Bu nedenle, gerek fiyat gerekse de gelişme dönemlerindeki farklılıklar nedeniyle, çoklu karışımları satın almak yerine ikili karışımları sizlerin yapması daha uygun olacaktır.
Saygılarımla
Doç. Dr. Ertan ATEŞ
 

Benzer Konular